Klik hier of op het logo hierboven om naar de beginpagina te gaan
     Interesse in zonnepanelen? v.v. Wilhelmina Boys en 365zon hebben een prachtig aanbod, ga naar www.365zon.nl/wilhelminaboys om een offerte aan te vragen

Sportmedisch advies : Een Voetbalknie, hoe ontstaat het en wat er aan te doen
 

 
 
 

De voetbalknie – MeniscusklachtenDe ‘’voetbalknie’’ is een term voor wanneer een speler zijn knie heeft verdraaid. Er kan dan een scheur in de binnen- of buitenmeniscus zijn ontstaan. De meniscus is een halve maanvormige schijf van erg soepel kraakbeen die de knie ondersteunt tijdens het bewegen. In iedere knie bevinden zich twee van deze halve maantjes waarbij er één aan de binnenzijde en één aan de buitenzijde ligt, zie onderstaande afbeelding.Afbeelding 1. Anatomie van de linkerknie vooraanzicht (https://www.simpto.nl/menselijk-lichaam/meniscus/ )

Oorzaken van een voetbalknie
Een letsel van de meniscus ontstaat in een meerderheid van de gevallen wanneer een gebogen knie wordt verdraaid en het onderbeen het lichaamsgewicht draagt. De pijn is dan meestal direct voelbaar en kan worden omschreven als een stekende pijn rondom de gewrichtsspleet. Soms ontstaat het ook wanneer iemand zijn knie maximaal buigt of strekt.

Klachten
Indien er een scheur in de meniscus is heeft deze persoon pijn aan de binnen- of buitenzijde van de knie. De pijn is in het meest van de gevallen de gehele dag aanwezig en wordt het meeste bij het lopen over oneffen terrein, bij het maken van korte draaibewegingen of bij het traplopen. In sommige gevallen is de scheur dusdanig ernstig dat er een stukje meniscus is afgebroken en dat deze vrij rondzweeft binnen in de knie. Wanneer dit het geval is kan het zijn dat de knie niet meer volledig kan strekken of buigen en dat de persoon soms het gevoel kan hebben dat de knie op slot schiet. Wat je vaak ziet bij een meniscusletsel is dat de irriterende meniscus voor vochtproductie in de knie zorgt. De knie wordt in dit geval wat dikker waardoor de knieschijf minder goed zichtbaar wordt of er een zwelling aan de binnenkant van de knieschijf ontstaat.

Het is niet zo dat iedere pijnlijke draaibewegingen voor schade aan de meniscus heeft gezorgd. In het merendeel van de gevallen is er sprake van een distorsie (verstuiking) van de knie. Bij een dergelijke verstuiking kan er ook pijn aan de binnen- of buitenzijde van de knie ontstaan. Deze klachten kunnen redelijk lang aanhouden (soms wel meer dan 3 maanden) maar gaan na verloop van tijd vanzelf weg.

Vaststellen voetbalknie
Een voetbalknie kan het best worden vastgesteld door een fysiotherapeut. Deze zal aan de hand van het verhaal dat wordt verteld evenals het lichamelijke onderzoek een passende diagnose kunnen geven. Om er helemaal zeker van te zijn dat het alleen om de meniscus gaat kan er voor aanvullend onderzoek worden gekozen. Dit aanvullende onderzoek bestaat vaak uit een echografie of MRI van de aangedane knie en in een paar gevallen een kijkoperatie (artroscopie).

Behandeling
In veel gevallen zal het advies zijn relatieve rust te houden. Relatieve rust is niks meer of minder dan alles doen behalve activiteiten die voor pijn tijdens of na het sporten zorgen. Je wilt tenslotte dat je knie goed hersteld. In de periode van relatieve rust kan een fysiotherapeut trainingsadvies geven en ervoor zorgen dat deze structuur goed hersteld. Denk hierbij aan het trainen van diverse spiergroepen die erg belangrijk zijn tijdens het voetballen en zal er met name veel aandacht worden besteed aan balans. Bemerkt de persoon na 3 maanden relatieve rust gehouden te hebben geen vooruitgang, dan zal de scheur dusdanig groot zijn dat natuurlijk herstel niet meer plaats kan vinden. In dit geval zal er met de specialist worden besproken wat in deze persoon zijn geval het beste is.

Voor een advies op maat kunnen leden zich gratis aanmelden voor het sportmedisch spreekuur via fysio@wilhelminaboys.nl.

Standaard spreekuur (fysiotherapeut): Elke dinsdag en donderdag tussen 18:15 uur en 19:00 uur.

Combinatie spreekuur (fysiotherapeut / podotherapeut): Elke laatste dinsdag van de maand tussen 18:00 uur en 19:00 uur. 
 
Websitesponsor
Volg ons ook via :