Klik hier of op het logo hierboven om naar de beginpagina te gaan
     Interesse in zonnepanelen? v.v. Wilhelmina Boys en 365zon hebben een prachtig aanbod, ga naar www.365zon.nl/wilhelminaboys om een offerte aan te vragen

Sportmedisch advies : Enkelblessure, hoe ontstaan ze en wat er aan te doen
 

 
 
 

Enkelblessures bij voetballersDe meest voorkomende blessure bij voetbal is de enkelverstuiking, ook wel distorsie, verzwikking of verdraaiing genoemd.

Ontstaan
In de meeste gevallen ontstaat een enkelblessure na een verzwikking van de voet. Op het moment van verzwikken klapt de voet ten opzichte van de enkel naar binnen toe. Soms zwikt de voet ten opzichte van de enkel naar buiten toe. Aan de buitenkant van de enkel lopen banden die door het zwikken op kunnen rekken, in kunnen scheuren of zelfs helemaal af kunnen scheuren.

Oorzaken
De reden voor het verzwikken van je enkel kan verschillende oorzaken hebben. Zo kan je van nature soepel in je banden zijn (hypermobiel), een verminderde (spier)conditie hebben, een verminderde balans en/of coördinatie van de enkel of je hebt al eens eerder een enkelblessure gehad en bent daar niet helemaal goed van hersteld.Symptomen
Een verzwikking gaat vaak gepaard met een plotse, scherpe pijn aan de zijkant van de enkel. Naar gelang de aard van het letsel kan de enkel dikker en blauwer worden na het letsel.

Wat te doen bij een enkelblessure?
Als je een enkelblessure oploopt is het eerste wat je voor jezelf nagaat of je wel steun kan nemen. Is dit niet mogelijk dan zou er ook een breukje in het bot kunnen zitten. Kun je de enkel redelijk belasten dan is het vaak slim contact op te nemen met een fysiotherapeut. De fysiotherapeut kan aan de hand van een aantal tests bepalen of er naast letsel aan de banden ook een beschadiging aan het bot is opgetreden. Op deze manier kun je een röntgenfoto besparen. Vervolgens bepaalt de fysiotherapeut hoe erg de gradatie van de enkelblessure is. De ernst van de enkelverzwikking wordt onderverdeeld in drie gradaties:

Graad 1: lichte verrekking en eventueel een geringe scheur van één gewrichtsband van de enkel. Wanneer iemand een graad 1 enkelverzwikking heeft kan er;
- Normaal belast worden en lopen is goed mogelijk
- Er is weinig pijn en zwelling aanwezig
- Er is geen of een kleine bloeduitstorting aanwezig

Graad 2: de enkelbanden en het gewrichtskapsel zijn dusdanig ingescheurd dat er teveel speling op het enkelgewricht ontstaat. Wanneer iemand een graad 2 enkelverzwikking heeft is er binnen 2 dagen een grote bloeduitstorting zichtbaar en is er veel pijn voelbaar en zwelling aanwezig.

Graad 3: de schade door de enkelverzwikking is hierbij zo groot dat het enkelgewricht instabiel is. Alle 3 de buitenste enkelbanden zijn afgescheurd. Wanneer iemand een graad 3 enkelverzwikking heeft is steunen op de aangedane enkel vaak onmogelijk

Behandeling
Bij een graad 1 verzwikking is geen specifieke behandeling noodzakelijk. In de meeste gevallen is het voldoende de eerste 2/3 dagen het wat rustiger aan te doen, de enkel te koelen en het been wat vaker hoger te leggen. Daarna treedt een natuurlijk herstel van de beschadigde enkelband op. Normaal gesproken is het na 1-2 weken weer mogelijk de normale bezigheden op te pakken. Fysiotherapie kan in deze fase ondersteuning bieden aan het traject naar een goed herstel van de klachten. Bij graad 2 en 3 is een specifieke, dus afgericht op een persoon zijn/haar unieke enkelklacht, functionele behandeling nodig om stapsgewijs de enkel te laten herstellen.

Wanneer je een dikke en pijnlijke enkel blijft houden en je merkt dat je er nog geregeld doorheen zakt is het raadzaam contact op te nemen met de fysiotherapeut of podotherapeut. Het is belangrijk om in dit geval de oorzaak van de aanhoudende beperkingen te achterhalen. Indien deze is achterhaalt kan een fysiotherapeut de behandeling starten waarbij de enkel beweeglijker, sterker en stabieler wordt gemaakt. De podotherapeut kan met behulp van echografie de aanhoudende beperkingen achterhalen. Tevens kijkt de podotherapeut of verkeerde stand van de voet een relatie heeft met aanhoudende klachten. Behandeling kan bestaan uit een podotherapeutische zool, schoenadvies en indien nodig orthomanuele technieken.

Voor een advies op maat kunnen leden zich gratis aanmelden voor het sportmedisch spreekuur (laatste dinsdag van de maand tussen 18:00 – 19:00 uur) via fysio@wilhelminaboys.nl. 
 
Websitesponsor
Volg ons ook via :